reede, 18. mai 2007

Andrus Ansipi alateadvus

Andrus Ansip: CCCP - forever või ei iialgi? (256)
Postimees, 16.05.2007 00:01 Andrus Ansip, peaminister

Ansip kirjutab:
... kuju teisaldamine oli ainus võimalus säilitada meie riigi väärikust ja pikemas perspektiivis riiki ennast.

Kas keegi taipab lause teise poole tagamaid? Kas Ansip ise teab?

Või on lõik vallandunud alateadvusest omamoodi "hoona", millest endale veel aru ei anta? Sellele vihjab juba loo pealkiri - peaminister räägib keeltes (kolmes põhisõnas kolm keelt) - mis on üks "Vaimu langemise" põhitunnuseid.

Kas Sina oled juba keeltes rääkinud?

Oletame, et tegu on "ülereageerimisega" - mida psühhiaatrias nimetatakse ka "hüsteeriaks". Hüsteeria vallandub eeskätt, kui ANIMA vallutab teadvuse. ANIMA aga kipub nii murranguliselt võimutsema siis, kui ta on - tunnete, vaistude, intuitsioonina - välja tõrjutud ja valitseb "kaine mõistus".

"Kaine mõistuse" otsused on - paradoksaalselt - irratsionaalsed, ja seda kahjuks mitte Erose, vaid Tanatose, surmatungi suunas. Nt Valgustusest juhitud Lääs on - kui selle silmatorkavalt jätkusuutmatuid tulemusi vaadata - lühiajalooga oma käitumises arutu. Mistap nt Ameerika põliselanik peab "valget" ohtlikuks hulluks, kes hävitamas sadu tuhandeid aastaid kestnud jätkusuutlike kultuuride järjepidevust.

Eks Läänt iseloomustagi ju ennekõike hüsteeria - sõjahüsteeria, tarbimishüsteeria, reklaamihüsteeria, rahateenimishüsteeria.... Oleme "seestunud" tumedast, primitiivsest, arhailisest naiselikkusest, Julmast Jumalannast, kes sööb oma lapsi.

Aga võibolla on Ansipi meeleavaldus hoopiski prohvetlik, pärit peaministri nahas varjuvalt šamaanilt, nõiakunsti meistrilt? See peab olemagi irratsionaalne - mille ratsionaalsed viljad ilmutuvad alles ajapikku.

Nagu seda oli näiteks Lennart Meri, kelles oli ühinenud nii Hall Kardinal kui ka Hooliv Kuningas - must ja valge, Kuri ja Hea. Ta oli terviklik - võides sellisena lubada endale hilinemist kas või Vanajumala enda audientsile.

Mida arvab Ansipi alateadlikest vallandumistest tema ihuterapeut - juhul kui on kodus kompleksipsühholoogias?

Ma arvan, me peame hakkama pöörama suuremat tähelepanu üksteise tervendamisele. Pronkssõdur on meil kõigil hingel - see on meie Vari, mida ei saa olematuks kuulutada, vai meie kehas, rist, mida peame kandma. Selles pole mitte ainult meie väärikus, vaid ka suuremeelsus, terviklus, teadlikkus, tarkus, et peame seisma silmitsi mõlema vastandiga, et kogeda katarsist.

Alateadvust ei saa kuulutada olematuks peaministri otsusega - ka siis (ja eriti siis), kui see vastab kõigile õigusaktidele.

4 kommentaari:

Unknown ütles ...

Ansipil pole häda midagi.

Ta on töökas terve talupojamõistusega inimene.

Anonüümne ütles ...

savisaar-ansip-ansip-savisaar-pronkssõdur.....kus kõik teised muinasjututegelased on? peetrike on nagu siil nurgas või röövik seenel kes möödujaid õpetab...mulle tundub Savisaar tuhkatriinu kadeda poolõena kellele king jalga ei mahtunud aga varbast ka ei loobunud ( et ikka mahuks)ja Ansip printsina valgel hobusel kes võttis vastu otsuse
( kus olid küll kõik "teised"?)ning kuri nõiamoor võiks ta muuta mingiks monstrumiks, et ta mingil juhul rohkem segadust ei tekitaks... või mis nüüd siis juhtunud on? mina läheks hoopis loll Ivanina laia maailma õnne otsima ja vaataks seda kõike eemalt ( ma pean rändama koos oma maise kehaga...ma muud moodi veel ei oska)
ainult taeva tahtel ei ole ma muumitroll...
m

Peeter Liiv ütles ...

Kas oleks karta, et pärast soldatite-tõõliste-talupoegade saadikute nõukogusid tuli "diktatuur", kus Andrusele ei tohi "raskeid küsimusi" esitada isegi mitte erakonnakaaslased mitte?

Viimane "hoog" oli Andrusel, mäletan, kui ta "rohelised" unustas viimasesse läbirääkimistevooru kutsuda. Nii võib "terve mõistus" muutuda ajapikku ohtlikuks (tänase seisuga kahjud riigile 100 miljonit pluss saamata miljardid Venemaalt).

Kivirähk küsib õigustatult: Kas Ansipi hoppaa pole läinud mitte liiga kalliks? Kui Kallasel kadusid 100 miljonit, oli küsimus hoopis teravam. Küsimus ei ole PS "äraviimises" või "mitteäraviimises", vaid selle äraviimises just nimelt "terve talupojamõistuse" toel. Ja meie "terve talupojamõistus" on paistab et tõepoolest täitnud oma eesmärgi: me oleme SÄILUNUD. Kas ühe rahvuse kõrgeim eesmärk on SÄILUDA?

Anonüümne ütles ...

Kas ühe rahvuse eemärk on säiluda?

Tõesti ei tea. Küll aga on oluline ära märkida, millega võrreldes. Mingite aastatega võrreldes pole me mitte säilunud vaid edenenud. Mitte üksnes arvuliselt.

Kuid mis puutub rasketesse küsimustesse, siis neid pole kunagi tohtinud esitada. Selles osas pole A.A mingi erand. Tõsiseltvõetavad liidrid ei lase endale hambasse karata ükski. Lapsesuule öeldakse kohe: "Koht". Isegi kui tal juhtub õigus olema. Last hiljem isegi tsiteeritakse, kui laps edasist juhtub huviga jälgima, kuid loomulikult ilma viitamata.

A mis on tähtis, kas viide või asi ise?