pühapäev, 6. mai 2007

Roosamannavahu ja horrori vahel

Eestis puudub ühiskond, sest puudub Kese. On massimeedia kaks äärmust -ideoloogiline ja vaimne roosamannavaht ning "tõsielu" kogu oma võikuses. Kaks lahjat laket, mis saavad toita vaid väga näljaseid hingi. Toitujate massilisus viitab üldrahvuslikule näljale, mida psühholoogiakeeles nimetatakse neuroosiks. Neuroos - see on äärmiselt ühekülgne hingetoit. Neuroosi põhjus - põgenemine tegelikkuse eest.

Kuskil muidugi peaks paiknema ka "vaimukultuur", kuid seda üleüldisest kisakoorist ei kuuldu ega Elu klantspildilt ei märgata.

Jah, meil on Kunst - nähtav, kuuldav, loetav -, kuid puudub filosoofia, puudub religioon, rääkimata metafüüsikast. Aga just need kolm moodustavad Keskme. Keravälgu tuuma. Keeristormi südamiku selle kõuemürinasarnases vaikuses.

Puuduvad prohvetid, kelle ohtlikkust tajutaks juba kaugelt. Maskide mahakiskujad, kes löövad maailma paljalt oma olemasoluga lõhki - pannes ühed röökima poolt ja teised vastu. Kes tooks tuld ja mõõka - ja seeläbi puhastumist.

Nõnda olemegi lahutatud meeltega biorobotid, kellel enda kohta vaevalt et miskit kunagi öelda on. Kordame vaid sissetambitud programme, mängime tundeid, teeme tarka nägu, otsides tegelikult palavikuliselt Isa ja Ema, kelle üska selle mõttetu maailma eest võimalikult kiiresti tagasi pageda.

Vahuveski ümberringi aga pudrutab muudkui.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kuskil muidugi peaks paiknema ka "vaimukultuur", kuid seda üleüldisest kisakoorist ei kuuldu ega Elu klantspildilt ei märgata.




Meis kõigis paikneb vaimukultuur, sõltumatu kisakoorist, mis elatab Elu, mis ON, seda "elu" klantspiltidel ei näidata.

Peeter Liiv ütles ...

Mõtlesin just täna päeval, et mis Runnel selle peale mõtleks või kostaks, siis aga lugesin EE-st temast kui Ansipi inspireerijast:

http://www.ekspress.ee/viewdoc/056FB063E59ED304C22572CF003708CD

Ansipil oli väga hea meel, et Runnel tookord talle nii isiklikult helistas.

Võibolla tajus poeet alateadllikult ohvri ja sellega kaasuva puhastumise vältimatust...?