laupäev, 27. jaanuar 2007

Spirituaalne Filmilektoorium algas!

Ja täna oli meie esimene tuleproov. Rahvast oli rohkem kui saal mahutas (keegi oli salamisi pistnud reklaami ka Vikerkaaresilda), mistap osa olla tagasigi saadetud. Ent vist isegi siin ilmutus "The Secret`i" mõju, kui keegi ärasaadetuist teatanud trepil, et temal on see film kodus olemas ja kutsunud kõiki ilmajäänuid rõõmsalt omapoole.

Mind tegi film mõne koha peal härdaks: see Looduse metsik ilu võimendamas Sõna ajatut sügavust. See inimese ennekuulmatu ülevus - jumalanäolisus. Võibolla ma eksin, aga mulle tundus, et mõnegi teise palgeil voolasid neil hetkil pisarad. Liigutuse-, rõõmu, äratundmise-, osasaamise pisarad.

Sügav tänu Aivar Hallerile ning Raunole&Teeliale, kes meid selle filmini juhtisid, kus mõnelegi ammu tuntud tarkusesõnad omandavad ühtäkki erakordse kunstilise võimenduse. Veel sügav tänu Aivarile suurepärase tehnika eest, mis võimaldas nautida näidatavat harjumuspäratult kvaliteetses helis ja pildis. Tänud ka Urmas Aaljale Lilleoru kogukonnast suurepärase tõlke eest.

Mul on täna isegi raske ette kujutada, mida see film meie kultuuris lähematel aastatel võiks vallandada. Muidugi tuleks näidata seda eeskätt noortele kui Tõelise Võlukunsti aabitsat (millele Harri Potter on olnud nö eelimitatsioon), et nad eales ei langeks oma vanemate teadmatusest-oskamatusest tingitud kannatusrikkusse. Et nad varakult taipaks oma jumalanäolisust.

3 kommentaari:

Heli Kann ütles ...

mulle VÄGA meeldis Aivari ütlus: sa pead ennast enne pilgeni täis ammutama, et hakkaksid üle voolama, alles siis saad teistele jagada. selle ülevoolavusega oligi terve film täidetus: nii ilus, nii rõõmus, nii tõeline! me ei võta ju universumis kelleltki midagi ära - nii et võib soovida küll!!!
head soovimist (või siis soovideta olemist)!

Piret ütles ...

millal ja kus seda on võimalik jälle näha?

Peeter Liiv ütles ...

Praegu ei oska veel öelda - aga see juhtub kindlasti paljudes paikades paljudel aegadel - kuni see palju kannatanud, ennast ohvrirollis lõpmatuseni kohandanud rahvas siin on sellest LÄBI IMBUNUD!