esmaspäev, 15. jaanuar 2007

Alustades ikka ja uuesti

Mind on aastaid saatnud kaemusbudalusest (zen) pärit ütelus:"Me liigume sarnaselt süstikule - algusest lõppu ja lõpust algusse. Niiviisi saavutab meie küpsus vankumatuse."

Mõte meenus uuesti seoses filmi "The Secret" (Austraalia, USA 2006) esmakordse läbivaatusega. Kui palju kordi olen ikka ja uuesti kuulnud või lugenud, et "meie meel loob maailma", üksvahe küllap ka ise seda mantrat korranud, aga see film pöörab otsekui kõik uuesti pea peale ka sealt tagasi jalgele. Ja siis sa tunned korraga, kuidas KOGU SINU OLEMUS taipab.

Kas see ongi viimane piisk karikas? Kas siinkohal võibki öelda: "Vaata, kõik on uueks saanud!"

Usun, et paljudele võib see just niimoodi mõjuda. Ehk võiks seda võrrelda kristliku "päästetuse"-kogemusega , kus hirm, äng, kartus on korraga kadunud, ja järel veel "vaid" mõõtmatu rahu, usaldus, tänu. Ja muidugi rõõm.

Jälgides filmis lahti rulluvat arhetüüpikat, tekkis ikka ja jälle paralleele Testamentidest - aga sedasama on ühes (kirja)kohas öeldud nii, aga teises naa.

Ehk taipasin siis korraga ka usu ja teadmise erinevust: usk kui "usaldus selle vastu, mida ei nähta" vajab alatasa "toitu" (riitused, palve, osadus) ja pingutust (nt et palvetada), kui aga saabub teadmine ( kvantteooriast, ajufüsioloogiast vms), on see otsekui midagi lõplikku, millest ei saa enam "ära langeda" (nagu seda juhtub mõnikord usus). Siis ma ei saa enam kahelda, kas õun ikka kukub igakord allapoole või kas suurtel kiirustel aeg ikka aeglustub. Või nagu antud juhul: kas Hologrammis nimega Universum ikka kajab kõik kõigele vastu või kas Mõte või Kujustus ikka "materialiseerib" läbi "energo-informatsioonilise välja" inimesi, sündmusi, esemeid...

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Rõõm jälle kohtuda.

Po

Anonüümne ütles ...

Tahaks väga seda filmi kogeda.
Kahjuks 26.01 pole meid linnas.

Aga ma tean - kui seal on midagi minu jaoks - jõuab see minuni.

Ja teie olete tubli töö ära teinud. Minu kummardus kogu seltskonnale!

JB

Anonüümne ütles ...

Kahjuks ka mina olen 26.01. õhtul seotud koolitusega teises Eestimaa servas, kuigi olen filmi kogemisest väga huvitatud.
LM

Anonüümne ütles ...

Kas seda filmi saab 26.jaanuaril kusagil näha?
Oleksin vägagi huvitatud!

Päikest ja rõõmu!

Peeter Liiv ütles ...

Film "The Secret" koos järgneva loovvestlusega tuleb näitamisele reedel, 26. jaanuaril kell 18 Tallinna Ommkeskuses Lai tn 7 (II krs). Film on just äsja saanud eestikeelsed subtiitrid (tõlkija, muide, sama, kes "Bleep`ilgi" - mille tõlge oli mäletamisi tõeliselt hea). Järgnevat arutelu juhivad jõudumööda Aivar Haller, allakirjutanu jt. Ei julgegi seda üritust laiemalt reklaamida, kuivõrd kardame KUMU´s "juhtunud" pungil täissaale "Barakale" ja "What the Bleep do we know`le", kuna Ommkeskuse kaunis saal mahutab ehk 70-100 inimest. Kuna tegu jooga-saaliga, siis alla anda või ise kaasa võtta mõni istumisalus põrandale (toole pakkuda vaid paarkümmend). Soovitatav annetus 50.-

Film on avaüritus meie poolt algatatud Spirituaalsele Filmilektooriumile, mida plaanis korraldada kord kuus, põhiliselt USAs tegutseva Spiritual Cinema uute (lühi)filmide baasil.

Loomulikult võib "The Secret`it" näidata veel ka teistes nö kinnistes seltskondades.

Aga eks te võtke soovi korral ikka kaasa ka oma häid sõpru ja tuttavaid.Tulemus võib olla jahmatav.