pühapäev, 28. jaanuar 2007

Suhtlemistasandid

Külastasin siis Ingridi näpunäitel mõningaid blogisid. Otsekohe meenus 7. klassi püramiid suhtlemistasanditest, kus kõik algab "stampväljenditest", jätkub faktide esitamisega ning päädib enamasti oma mõtete-ideede esitamises. Tundeid esimese hooga ei leidnudki. Aga ehk leian veel. Isegi väike lootus on kuskil kohata süvimat, mis tuleb pärast tundeid ja mida õpik nimetab "täielikuks usalduseks". Loomulikult - viimast väljendatakse vaid kõige intiimsemas ringis, ent mäletan siit-sealt "pihtimusi", kus avaldaja identiteet võimaldas "hüüda katustelt" seda, mida enamus julgeb "sosistada pimedas". Isegi katsetaks. Ja selleks, et minna oma Varju ilmutamisel "põhjani", peab olema kas masohhist või Teadja. Võibolla mängib välja ka nende kahe piiri peal...?

Igatahes ei viitsi lugeda olukirjeldusi isegi siis, kui tegu "vaimse inimesega". Meeltekogemusi ärkvelolekus aju beeta-režiimil koos nende kogemuste struktureerimisega "loogilise mõistuse" poolt. Harjutlegem vähemalt šamanismi - mina-teadvuse kaasa võtmist unenägudega unne, eriti selle selgesse, arhetüüpsesse poolde.

Vaat sellised, "alkeemilised" blogid mind juba huvitaks! Kes pakuks välja parima psühhonaudi?

Sõber soovitas mul mitte muuta blogi "Piibliks", mida peatükk peatüki järel kokku panen. Et kajastagu see ikkagi mu päevakajalisi "šamaanirännakuid". See tundus päris veenev.

7 kommentaari:

Ingrid ütles ...

http://sekeldaja.blogspot.com/
http://www2.blog.ee/Vanamonde/?pg=4&topic=
http://afrodisiax.wordpress.com/
http://oprazi.blogspot.com/
http://aegiseendaga.blogspot.com/

Siin on paar blogi, mis on erinevad oma ülesehituselt, kuid kus pole seda igapäevase päevikupidamise või pikkade essede stiilis vormi.
Neid on veelgi, kuid need olid esimesed, mis kätte sattusid.

Pealegi ei väljenda end kõik inimesed sõnadega, mõned teevad seda piltlikult, teised helis (muusikas).
Võiks vast isegi öelda, et kõikidest kunstidest madalaim on sõnakunst, kõrgeim muusika.

Aga hea sõnakunst on ülioluline ja seda mõned ka valdavad. Kas teiste hinge kosutuseks või hävitamiseks.

Fotoblogide nimekiri algab ühe loodusfilosoofi blogiga:
http://blog.moment.ee/

Anonüümne ütles ...

olen siin just mõtisklenud, et kas alati peab kõike lugema(valimatult) või on mul ikkagi see tundlake kuklas millega tajud asjade olemust ja ka kirjutatu olemust ilma, et oleksid ta läbi lugenud või asja "sees" olnud. Kas need ongi mu valikud? sest "müra" me ümber on nii palju, või olen omandanud kiirlugemise kuidagi märkamatult kuna mu pildiline ehk silmamälu on vist väga hea ja seega nagu saaksin info kätte kuidagi intuitiivselt ....? tahaks jah lugeda midagi millega mu sees tekiks see sama mõnus surin kui kuulad head muusikat või vaatad filmi mis sind "endasse tõmbab",
äkki kirjapilt on liiga kahemõõtmeline st. et tänapäeva inimene tahaks juba enamat...
mmm

Anonüümne ütles ...

Oleks tore, kui “päevakajaliste “Samaanirännakute”" kõrval leiaksid aega ja tahtmist ka oma varasemaid sügavamaid läbielamisi, kogemisi, tõdemisi, äratundmisi jagada.

Peeter Liiv ütles ...

Varasemat olen hakanud vaatlema arengupsühholoogiliste mudelite valgusel (Erikson, neojungiaanlikud mütepoeedid, Wilber jt) - see on aidanud mh oma Varju selgemini nägema hakata. Sellega seoses olen märganud, et paljud "positiivselt mõtlevad" inimesed ei armasta selles "susida". Kristlik pärand? Ja sellele vastanduv Nietzcshe: "Kui puu tahab sirutuda Taevani, peavad tema juured ulatuma Põrguni."

Vari näikse "moodustuvat" arengukriiside negatiivsetest ("patoloogilistest", depressiivsetest) lahenditest, kusjuures mida "suurem" ja "pimedam" Vari, seda "valgem" tippinspiratsioonides vallanduv komplementaarne ("maniakaalne") arhetüüpika. Nt lunastususund pakubki "maisest depresiivsusest põgenemiseks" nö "puhast taevalikku maniakaalsust". Tõsi - see eeldab pidevat pingutust, et "mitte usust välja langeda".

Tundub, et minu kogemus - ka varasem - on kuidagi seotud juhtunu teadvustamisega "hingeseaduste" (arhetüüpika) peeglis.

Anonüümne ütles ...

Võibolla otsid midagi sellist: Lucid Dreaming
description: Lucid dreaming means that you become aware of your dream, conscious of the fact that you're dreaming. If you have experienced these dreams and want to talk about them, this is the right place.
Sel juhul on siin terve kommuunitäis mõttekaaslasi :) siin http://www.orkut.com/Community.aspx?cmm=12393

Peeter Liiv ütles ...

Suur tänu viitamast, ma pole siiamaani ingliskeelt piisavalt ära õppinud.Mis küll motiveeriks?

Aga selge unenägu - kogemusi muidugi on ja tegu minugi puhul olnud mäletamisi teadvustatud unenägudega.

Lugesin täna Jungilt tabavaid määratlusi enda (ülepingutatud)introvertse poole kohta - liigagi karme, et esimese hooga nõustuda -, aga see tekitas minus taaskord küsimuse "ärkvelune" selgemast teadvustamisest. Ka "ekstravertne intuitiivsus" tundus kuidagi kümnesse selles aukartustäratavas mudelis. Sügavam "eneseanalüüs" teostub ajapikku, eks siis näis, mis tulemustega. Suur tänu kauni ja sügava vastuse eest minu küsimusele ajast "enne viimast kümmet aastat".

Anonüümne ütles ...

Sellega seoses olen märganud, et paljud "positiivselt mõtlevad" inimesed ei armasta selles "susida". Kristlik pärand? Ja sellele vastanduv Nietzcshe: "Kui puu tahab sirutuda Taevani, peavad tema juured ulatuma Põrguni."

Tõesti, omaalgatuslikult ei ole ju enamik meist valmis susima. Ometi ei ole pääsu
-oma teest-
kui parafraseerida ilukirjandusliku eneseabiraamatute hulgiprodutseerijat Coelhot.

Sa arvad, et "oeh, nüüd on saabunud rahu- lõpuks ometi!". Aga võta näpust, just siis käivitub mingi sõnulseletamatu kamm, mis ninuni mutta vajutab ja pärast allikaveega üle uhab - nagu ikka... ;).

Ja nõnda taas, kuniks aega antud.